Скоро у нас ще има трета бустерна доза от ваксините срещу коронавирус. Ще има такава препоръка за определени рискови групи. Това заяви в "Тази сутрин" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Тази доза се поставя 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета. Ще се препоръча за хора с имунен дефицит, за онкоболни, както и за възрастните над 65 години", обясни Христова.

Трябва да се различава бустерна или допълнителна доза - допълнителната е за лица, които не са изградили имунитет, и тя се прави 28 дни след втората, добави експертът. 

Тя обясни, че децата не заразяват, а биват заразявани и обясни, че един учител може да пренесе коронавируса на цяла класна стая.

Затова е важно възрастните да са имунизирани, заяви още Христова. 

"Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са рисковите групи сред децата и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация", каза още тя. 

Ива Христова обясни и че мерките трябва да се спазват и от имунизираните, защото при някои има спад на антителата след време поради особености на организма. 

Специалистът коментира и новият "Мю" вариант, като подчерта, че засега той не е масов. Тя прогнозира, че в следващите две седмици ще има покачване на случаите, но се надява после да има плато и случаите да са под 3000.