„През септември може да се очаква превалиране на "Делта" варианта у нас“, каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на „Тази сутрин“.

По думите й по-заразният индийски вариант на коронавируса с име "Делта", се разпространява значително по-бързо. Бройката болни се удвоява на всеки осем дни, което означава, че му трябват седмици, за да стане доминантен.

„За Европа се изчислява, че юли и август между 50 и 75% от случаите ще са с "Делта" варианта“, каза Христова.

Въпреки това тя каза, че все пак е оптимист за лятото и че ни очакват два месеца спокойствие.

Според нея по-голям проблем за България е именно индийския вариант, а не южноафриканския, който също беше установен у нас за първи път.

„Делта" междувременно мутира в "Делта плюс", трупа още мутации. Той се разпространява много по-силно и очакваме следващата вълна да е от него“, каза Христова.

По думите й най-важна в случая е имунизацията. По този начин няма да позволим вируса да циркулира между нас и да трупа мутации. Христова подчерта също, че този вариант се „подмладява“ – засяга повече хората във възрастовата група между 30 и 40.

След като седем случая на "Делта" бяха установени сред служители на столичния електротранспорт, от РЗИ са провери епидемиологично проучване и са установени всичките им контактни лица. „Става въпрос за две двойки семейства, а на другите трима – контактни са съпругите им“, обясни Христова.

Всички те са в добро състояние.

Наличните ваксини срещу коронавируса дават добра защита срещу зараза с новите варианти и по-важното – предпазват от тежко разболяване. Според Христова именно това ще доведе до сезонното разпространение на коронавируса и ще го превърне в нещо обичайно и по-малко опасно.