Връщаме лентата назад с 31 г., за да си спомним едно знаково събитие в история на страната ни. На тази дата се провежда първият тур на първите демократични парламентарни избори в България след 45-годишното управление на БКП.

Това е стартът на избора за Велико народно събрание, което написва и новата Конституция на Република България. Половината от 400-те депутати са избрани по пропорционална, а другата половина по мажоритарна избирателна система.

Активността на вота е над 90%, а резултатите са в полза на Българската социалистическа партия. Тя печели 211 от 400 депутатски места, а с това и абсолютно мнозинство в парламента.

Неочаквани за мнозина, резултатите провокират бурни реакции, съмнения за манипулация, барикади и протести. Така или иначе изборите са признати за легитимни. След малко повече от година - на 12 юли 1991 г. Великото народно събрание изработва и приема нова, демократична конституция, която ползваме и досега.

На тази дата през 1999 г. спират бомбардировките на НАТО срещу бивша Югославия. Припомням ви, че Алиансът предприема военната кампания, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

Намесата се провежда без съгласието на ООН, а в рамките на бойните действия умират и са ранени хиляди. Разрушени са пътища и мостове, жилищни сгради, болници и промишлени обекти.  Бомбардировките спират на днешната дата, след като Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово.

В Куманово е подписано споразумение между НАТО и Югославия, съгласно което югославската армия се изтегля от Косово, а на нейно място се разполагат мироопазващите сили КФОР. И до днес конфликтът остава като един от най-кървавите и тъмни моменти в историята на региона.