На тази дата се връщаме точно 98 години назад, за да си припомним едно от най-драматичните събития в политическата история на страната ни.

В нощта срещу 9 юни 1923 г. чрез държавен преврат е свалено правителството на БЗНС с министър-председател Александър Стамболийски. Той е извършен от армейски части под ръководството на Военния съюз.

Превратът започва в 3 ч. сутринта в София, електричеството изгасва за 4 минути, като това е уговореният сигнал за началото на преврата. Половин час по-късно действията се разпростират и в провинцията.

Правителството е свалено, а властта превзета. На нейно място е сформиран нов кабинет, начело на който застава един от основателите на Народния сговор – проф. Александър Цанков. То включва представители на всички опозиционни партии без комунистите.

Още на обяд на същия ден Цар Борис III го утвърждава.

Новата власт организира отвличания, изтезания и многобройни убийства. Едно от тези убийства е на самия Стамболийски.

Този бурен период за страната ни завършва с навлизането на съветски войски през септември 1944 г. в България и установяване на социализъм от съветски тип през 1947-а.

Историята винаги дава повод и за срам, но и за гордост. На тази дата в доста по-близката 2006 г. започва Световното първенство по футбол в Германия.


То се провежда за втори път в страната, а големият победител е Италия, която за четвърти път в историята се застава начело на футболния свят.

По време на първенството са отбелязани 147 гола или средно по 2,3 гола на мач. За най-добър играч е провъзгласен Зинедин Зидан, а най-добър вратар - Джанлуиджи Буфон. Единственият отбор, който не успява да вкара нито един гол по време на всичките си мачове, е Тринидад и Тобаго. 

Преди италианците да вдигнат купата обаче светът вижда един от най-паметните моменти, който трудно можем да разтълкуваме еднозначно. При равен резултат мачът между „Петлите“ и „Скуадра адзура“ върви към продължения, напрежението си казва си думата -  Зидан понася гнусни обиди от италианския защитник Марко Матераци.

Нервите на французина не издържат и Зизу нанася тежък удар с глава в гърдите на снажния бранител. 

Нападателят е изгонен, а „петлите“ губят с 3:5 при дузпите.  Финалът освен с главата на Зидан ще се запомни и като последният мач на техничният виртуоз националната фланелка.