Датата 26 април е белязана от спомен за инцидент, който никога нямаше да се случи според специалистите в атомната индустрия, а се превърна в една от най-големите екологични катастрофи на нашето съвремие. На този ден се връщаме с тъга към експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил. 35 години са изминали от тежкия ядрен взрив на четвърти реактор, оставил отпечатък не само в Украйна, а и в съседните страни.

Снимка: Wikimedia Commons

Аварията се случва в ранната утрин се близо до град Припят. Минути след тежкия инцидент 213 души са приети в болница, а 31 умират веднага. Десетки хиляди са евакуирани, но чак след два дни, които се оказват фатални. 

И до днес никой не може да определи мащаба на трагедията, но доклади на здравните власти сочат, че Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случаи на рак.

Снимка: iStock

Противно на вярването, че цялата централа ще спре работа след експлозията, се казва, че три от незасегнатите реактори продължават да работят още 13 години. Днес близо 5 милиона души живеят в областите, смятани за замърсени и често са навестявани от смели туристи, които търсят из изоставените земи и 30-километровата зона отговори на въпроса „Как се стигна до ядрената трагедия?“.

Ден на обединението в Танзания

На 26 април в Танзания честват Ден на обединението - това на Танганика и Занзибар, двете съставни части на африканската държава. Освен добре познатите плажове, в страната се намира най-високата планина в Африка - Килиманджаро, а и един от най-популярните национални паркове – Серенгети.

В страната живеят над 55 милиона души, а най-често можете да чуете реч на английски и суахили, а вече и родната реч омайна сладка на българските туристи.

Какво, освен красивите плажове, ще заварите в Танзания?

Каменни цитадели от времето на султаната, тропически колиби със сламени покриви, романтични ориенталски дворци и облицовани с дървени дантели наколни жилища. Там е и родният дом на световноизвестния певец Фреди Меркюри, който е на особена почит в родината си.

Невероятен факт е, че в Занзибар се е водила и най-кратката война в историята – Англо-занзибарската. Британците бомбардират двореца Бейт ал Хукум и точно след 38 минути е обявено примирие.