Най-нещастни са пенсионерите и социално слабите у нас. Това сочат данните от последния Индекс на щастието, изготвен от списание „Мениджър“.

Като напълно нещастни са определени 29% от населението, като тук има 4% ръст. Едва 4% са напълно щастливите, а 20% са щастливи.

„Виждат се първите лоши признаци в контекста на пандемията, инфлацията и войната“, каза главният редактор на списанието Весислава Антонова.

Най-щастливи са хората с добри доходи, добро образование и добър начин на живот.

„Има 12 индикатора, по които се определя щастието. Сред тях са удовлетвореност от живота, психическо здраве, физическо здраве, баланс на времето, достъп до култура и изкуство, социална подкрепа и други“, каза Антонова.

„У нас хората се чувстват щастливи в семейството, но не и по отношение на държавата и това, което прави тя за тях. Това е сериозната разлика между нас и Скандинавските страни, които винаги са в топ 3 на най-щастливите в света. Там хората имат доверие на държавата и държавните институции“, каза Антонова.

Резултатите показват също, че хората в селата са по-щастливи от тези в града. За София 53,4% от хората са щастливи, докато на село – 58,3%.

„Очевидно схващането, че хората са по-щастливи на село не е заблуда. Тази година изследването маркира тенденцията хората да търсят имоти извън София. Животът в големите градове е динамичен и натоварващ, и всеки го знае“, каза още Антонова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!