Коронавирусът може да съществува и размножава, както и всеки вирус, само в клетка. Това каза имунологът проф. Красимир Методиев по повод тезата, че COVID-19 може да оцелее 28 дни по твърди повърхности.

Той не изключи тази възможност, но обясни, че това е възможно само при лабораторни експерименти.

„За самия вирус и за жизнения му цикъл и задържането му на повърхности, коронавирусът е частица, не е клетка, вирусът може да съществува единствено и само в клетката. Всеки вирус има своята клетка хазяин и в случая, като говорим за коронавируса, неговите клетки хазяи и са тези на респираторния тракт, което означава, че той може да живее, съществува и размножава и от клетка в клетка да преминава единствено и само когато има възможност да е в клетката“, каза имунологът.

Когато човешки секрет попадне на повърхност или върху дланите, тогава тези микозни клетки са носители на вируса, те може да издържат до няколко часа, максимум няколко дни, смело е да се каже 28 дни, че издържат, добави специалистът.

Той уточни, че няма разделение в тезата. Припомни и че директната слънчева светлина действа пагубно на микроорганизмите и те умират за часове и минути.

Проф. Методиев обясни, че маските ще ни предпазят от човешките секрети, в които може да се съдържа COVID-19. A основно хората се заразяват, докато говорят и единият е инфектиран, затова е и важно да имаме предпазни средства. 

Имунологът припомни, че природно някои хора имат силна имунна система и са по-предпазени, но допълни, че това е генетично.

Относно PCR тестовете специалистът коментира, че те могат да покажат фалшив позитивен резултат заради неправилното взимане на пробата и последващото й обработване.

Вижте целия разговор във видеото.