Белодробната болница във Варна, единствената в Североизточна България, остава без електричество. Причината е, че дължи 80 000 лв. на местното енергоразпределително дружество. Лечебното заведение има и още дългове за общо около 700 000 лв. 

Днес в 10 ч. електричеството в болницата ще бъде преустановено за 2 часа. В понеделник обаче за 4 часа ще спре и токът в сградата, в която се лекуват пациентите с туберкулоза. 

„Сега болните са 12, бяха 20, но има още 12 души. Какво да ги правим? Единият вариант е да ги пусна да си вървят вкъщи с всички рискове да заразяват. Няма от къде да вземем пари. Нямаме генератор, нямаме пари за генератор. Да купи някой и да подари. Готов съм да направя призив към по-заможните хора - да съберем пари и да платим част поне от електрическите нужди, от тези 80 000 лв. Да направят едно дарение, защото болницата не може да съществува иначе“, каза доц. д-р Христо Ганчев, управител на болницата. 

Лечебното заведение е общинско дружество, но се финансира чрез субсидия от здравното министерство.

„Персоналът не е получавал 10 месеца заплати, а лично аз – 12 месеца. Никой не откликва. Няколко пъти говорихме с тях. Кметът знае, всички знаят и тези 80 000 лв, ги няма, а бюджетът на Варна е 650 млн. Абсурдно е да не могат да се намерят пари. Абсурдно е Варна да остане без туберкулозна болница. Другите болници не ни искат, защото тези пари ще се прехвърлят там“, каза още доц. Ганчев. 

„Без пари и на студено. Писва ни, накрая и ние ще си заминем“, казва Станка Николова, санитар.

В болницата има специална термостатна стая, където се съхраняват пробите. Там трябва да се покрива точна температура, което се случва чрез електричество.

„Просто гледат сами да се затрием и толкоз. Да нямат те отговорност“, каза Зюлбие Мехмедова, също санитар. 

bTV попита Общинския съвет дали ще отпусне средства за покриване на дълговете. От там отговориха, че през последните 10 години са финансирали болницата с 3,5 млн. лв. и на последната сесия е взето решение болницата да премине към друго лечебно заведение.