Туберкулозната болница във Варна с призив, гражданите – да изпратят имейли до Общинския съвет, с които да помолят за средства за нея. В bTV Новините вече сме ви разказвали за проблема на единствената по рода си болница в Североизточна България, в която персоналът работи без заплати месеци наред. Помощ обаче няма, а институциите си прехвърлят топката.

В болницата работят 25 души, основно пенсионери.

За последните 12 месеца хората са получили точно 2 заплати.

"Досега седяхме заради самите пациенти, защото така или иначе ние сме давали клетва, не можем да ги оставим на произвола. Но в края на краищата, никой не ни плаща тока, водата, и ние сме хора", каза главната сестра Йорданка Славова.

Д-р Русева, единственият пулмолог, сега излиза в отпуск и казва, че може и да не се върне.

"Просто е обидно. Просяци! Много ни писна, да, много ни писна", сподели д-р Нина Русева.

Общинската болница се финансира със субсидия от Министерството – около 300 000 на година. Дълговете са два пъти повече. През последното десетилетие положението се кърпеше с финансова помощ от Общинския съвет, но за миналата и за тази година такава няма.

"И не искат да разговарят с мен. В края на краищата болницата не е моя", заяви доц. д-р Христо Ганчев, управител на СБАЛПФЗ – Варна.

В позиция до bTV председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов обяви, че от 6 години насам има решение на съвета за ликвидация на болницата, но няма съгласие за това от министерството.

За това призова държавата да си влезе във функциите – или да даде съгласието си за прекратяване на дейността, или да осигури необходимите финансови средства, защото по закон Община Варна няма право да финансира болница.