Няколко дни поред във фокуса на вниманието ни е фаталната катастрофа на Околовръстното шосе в София, предизвикана от пиян и дрогиран шофьор. В нея загина френски гражданин. Най-актуалният въпрос е има ли полицейски чадър над задържания водач Димитър Любенов.

Клип е заснел минутите след катастрофата. На кадрите се вижда патрулка с пусната сигнализация. На метри стои Димитър Любенов заедно с двама полицаи. До тях виждаме и автомобила на Любенов – със следи от удара и отворен багажник. Единият от униформените е жена.

„Тя се държеше в неестествена близост с него – говорене, потупване по рамото, смях, кикотене. Като цяло непристойно поведение за орган на реда“, казва Биляна Борисова, свидетел на инцидента.

Екип на bTV успя да открие полицайката Любка Гечева в дома ѝ в София. Тя отказа да отвори вратата, не отговори и на обажданията ни.

Полицаят Георги Малински живее в столичния кв. „Люлин“. Не го открихме на адреса.  

На този фон Димитър Любенов вчера се изправи на разпит пред съдия. По информация на bTV той е повторил показанията си, дадени пред разследващите: „Спряха ме полицаи и не са ми искали документи за проверка. Разбрахме се да ме ескортират до някъде. За услугата поискаха 200 лв.“

По наша информация преди катастрофата Любенов действително е повикал шофьор от фирма за Drink and Drive, която ползвал постоянно. Потърсихме собственика ѝ, но той обяви, че не знае за какво става въпрос.

Междувременно съпругата на загиналия французин беше преместена в болница „Пирогов“.

„Надяваме се че крайният резултат ще бъде положителен, но не се ангажираме с каквито и да е прогнози. Това, което можем да гарантираме, е, че ще дадем най-доброто за тази пациентка“, коментира д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на „Пирогов“.

Екипът ни се свърза с роднините на пострадалата жена. По техни думи тя не помни почти нищо от фаталната нощ. Категорична е обаче, че Любенов трябва да плати за престъплението си.

Гледайте във видеото коментарите по този казус на Тихомир Стойчев, Димитър Марковски и Тихомир Безлов!