„Европейските лидери направиха една важна крачка към членството на Украйна в ЕС. Тя обаче беше символична, бих казал недостатъчна. Трябва да бъде направена и втората крачка – през юни на Украйна да ѝ бъде даден статут на кандидат-член“.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ българският евродепутат Илхан Кючюк (ДПС).

„Това не означава автоматично влизане в Европейския съюз, а означава даване на ясно политическо послание за. Необратимост на процеса от страна на ЕС“, уточни Кючюк.

Наскоро той са завърна от размирните Киев, Буча и Ирпин. Целта на посещението беше политическа и морална подкрепа, както и насърчаване за бърза процедура за приемането на страната в Евосъюза.

По думите му България няма как де е неутрална относно войната в Украйна, тъй като е част от Евросъза и НАТО.

„Управляващите трябва да излъчат ясно послание. Днес виждаме едно разногласие, а това не е в интерес на България. То подкопава националната ни сигурност“, коментира евродепутатът.

Кючюк е и докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент.

„Смея да кажа, че договорът, който подписахме 2017 г., беше едно добро основание за започване на тежкия исторически разговор, но той трябва да даде и перспективата за отношенията между две страни.  Сега се върнахме малко от малко по прагматичния процес, наречен 4 + 1. Четирите неща са ясни от самото начало, а единицата е ново изискване, тоест българите да бъдат записани в преамбюла на македонската конституция. И това е справедливо искане“, коментира Кючюк.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!