От този вторник, 1 октомври, влизат в сила нови правила за топлоснабдяването, които ще променят начина, по който се отчита потреблението на парно. Те са разписани в Наредбата за топлоснабдяване, по която се проведоха обсъждания миналата година.

За да няма повече забавяния, топлинните счетоводители вече ще отчитат уредите до 10 юли, а изравнителните сметки ще пращат на дружеството до 5 дни след това. Крайният срок за възражения ще е до 31 август, а не до края на септември, както беше досега.

Според новите правил всеки вход сам ще определя процента сградна инсталация, който ще плаща.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това и досега го имаше като възможност. Собствениците могат да се съберат и да преразпределят процентът сградна инсталация, който плащат. Сложени са едни проценти – между 20 и 40, от които клиентите могат да изберат”, обясни омбудсманът на Топлофикация София Деян Дянков в студиото на „Тази сутрин”.

Според Дянков тази промяна дава възможност за „вътрешна справедливост между собствениците”, както и предвидимост на сметките.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този избор не е задължителен”, отбеляза управителят на фирма за топлинно счетоводство Милена Стоянова.

Тъй като изчислението се прави по една формула, която изглежда сложна, сега собствениците имат възможност да изберат процента, който прави предвидими сметките, обясни Стоянова.

Определянето на крайни срокове за отчетите и изравнителните сметки е в полза на клиентите, заяви топлинният омбудсман, според когото преди е имало случаи, когато сметки за предишния сезон са излизали преди началото на новия отоплителен сезон.

Сега всичко ще приключва преди 1 октомври и няма да се стига до ситуации, в които клиентите не само че трябва да доплащат, а трябва и да им се променя прогнозния дял.

„Начинът на разпределение не се променя”, заяви Милена Стоянова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Иван Иванов, който е бил клиент на Топлофикация, новите промени обаче прехвърлят проблемите в полето на собствениците и ще доведе до конфликти между тях.

„Тази наредба прави така, че да има конфронтация между хората. Не може един човек, който не разбира, който няма техническа грамотност, да определи колко може да му бъде сградната инсталация. Особено във високите блокове ще има такава неразбория, каквато ще бъде рядко срещана”, посочи Иванов.

„Високите сметки идват оттам, че колкото по-малко се ползва, толкова повече плащат коректните абонати”, заяви Дянков, който отбеляза, че трябва и да има реални мерки срещу крадците на топлинна енергия.

Що се отнася до фрапиращо големите сметки за парно, те се дължат на неосигурен достъп за отчитането на топломерите, смята Милена Стоянова.