От 1 октомври влизат в сила нови правила за отчитане на парното. Те са разписани в Наредбата за топлоснабдяване, по която се проведоха обсъждания миналата година.

С новата наредба се променят сроковете за отчитане на топломерите, както и сроковете за съставяне на изравнителните сметки и възраженията по тях. Всяка абонатна станция пък ще има собствено досие.

Според авторите на наредбата, тя улеснява най-вече изрядните платци. Сред тях е и Георги Тодоров, който е абонат на столичното парно от 1977 година.

„Фактурите се бавят. В банята имам две тръби, които ми ги зачисляват на пълна мощност. Една баня плащам повече за отопление, отколкото за целия апартамент общо”, казва Георги.

За да няма повече забавяния, топлинните счетоводители вече ще отчитат уредите до 10 юли, а изравнителните сметки ще пращат на дружеството до 5 дни след това. Крайният срок за възражения ще е до 31 август, а не до края на септември, както беше досега.

„Когато единици от тези абонати не са осигурили достъп за отчет и нещата се проточат до сега до края на септември, това създава едно напрежение”, посочва Деян Дянков, обществен посредник на „Топлофикация София”.

Въвеждат се промени и в заплащането на сградната инсталация. Досега процентът ѝ се предлагаше от топлинния счетоводител. Отсега нататък съкооператорите ще го определят сами, но с интервал между 20 и 40 %.

„Допускам, че всички ще пожелаят това ще бъде минимумът – 20%. Никой не може да си позволи да иска по-голям процент”, предполага Асен Асенов, който е домоуправител на жилищен блок в София.

„В една етажна собственост има различни интереси. Хората, които ползват повече енергия –  за тях е по-удобно процентът сградна инсталация да бъде по-висока. За онези, които ползват по-малко, пък е по-удобно да бъде по-ниска”, казва Милена Стоянова, която е управител на фирма за дялово разпределение.

Въвежда се още диференциация на процента за сградните инсталации според това дали са от открит или закрит тип.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!