Отоплителният сезон за столичани, които ползват парно, е значително по-скъп от миналогодишния. Това показват данните на най-големия топлинен счетоводител, след изготвянето на изравнителните сметки.

Ако за едно от най-масовите жилища, между 50 и 70 квадратни метра, сметките за парно и топла вода миналия отоплителен сезон са били средно 522 лева, сега сумата нараства до 721. 

Снимка: btvnovinite.bg

При по-големите имоти пък поскъпването е още по значително – от 707 лв. сумата е нараснала до 977 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-много потребители имат да довнасят суми между 10 и 100 лева. 25 на сто пък трябва да доплатят между 100 и 250 лева.

Опашки и недоволство имаше през деня на касите на „Топлофикация”. За Веселина Миланова 313 лева сума за доплащане след изравнителната сметка е повече от несправедлива, но признава, че не може да се бори срещу това. 

Според топлинните счетоводители за по-скъпия отоплителния сезон има обяснение.

„По-високата цена на топлинната енергия в този отоплителен сезон е с 16%, сезонът беше по-дълъг спрямо миналия и беше и по-студено – така че събрани тези три фактора накуп, водят до доста по-високи сметки”, обясни Милена Стоянова.

Дори и тези, които имат да получават обратно пари са недоволни, защото се налага да чакат дълг време на опашка. 

От топлинния счетоводител признават, че има направени корекции на изравнителните сметки на част от сградите заради грешки при ръчно въвеждане на данните от разпределителите.

Недоволство има и към счетоводството на „Топлофикация”. Абонати, които си плащат парното на равни месечни вноски, освен изравнителната сметка за дялово разпределение, дължат сериозни суми и по втора изравнителна сметка. 

Оказва се, чедружеството им е прогнозирало по-малко потребление и получените пари от месечните вноски са недостатъчни. Така например с двете изравнителни сметки, абонат сега дължи близо 400 лева.