Журналистът Даниел Ненчев представи книгата си „Идеи без граници“, която ще има премиера. Тя е номинирана за „Златен лъв“ на асоциация „Българска книга“. Освен премиерата на книгата може да видите и прожекция на документален филм за аниматора Теодор Ушев.

Книгата събира 30 интервюта с български артисти със значими постижения по света. Поводът е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България. Повечето от интервютата са публикувани в различни български медии, а някои от тях са направени специално за книгата и излизат за първи път. 

„Идеи без граници“ е колекция от забележителни постижения на съвременната българска култура по света – проявена през личните таланти и идеи на нейните най-ярки представители. Това са артисти с различни качества, които успяват да повлияят на милиони хора по целия свят, да откриват нови пътища за общуване, да създават нови измерения в изкуството.

Авторът на книгата разказа, че с Теодор Ушев са влезли и в Централния софийски затвор по специална програма. Те са се срещнали с различни затворници и са разговаряли по социални теми, след като са им пуснали филма „Сляпата Вайша“.

„Оттам насетне беше лесно с тях да говорим за техните собствени животи и те да осъзнаят своя собствен като ценност, независимо от състоянието, в което се намират. Разисквахме въпросите и за свободата“, обясни още Ненчев.

Вижте още във видеото.