До 2018 г. нямаше разбиране пред европейските следствени органи, не само в България, за съществуването на група за диверсии и убийства, създадена от Главното разузнавателно управление на Руската федерация. 

Това заяви в „Тази сутрин“ журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт Bellingcat, който разследва отравянето на русия опозиционен лидер Алексей Навални. Според него след опита за отравяне на Сергей Скрипал е започнало по-съществено разследване. След тези събития от медията, за която работи са разкрили имената на 12 души, свързани с ГРУ. 

„След това много европейски страни започнаха да търсят в собствените си страни дали няма необяснени престъпления и да сравняват дали не са пристигали в държавите им тези хора или такива с подобни паспорти. Така и Чехия, с голямо закъснение, откри какво се беше случило при взривовете в заводи за боеприпаси през 2014 г.“, допълни той. 

Според журналиста разследването в България е закъсняло с около година след събитията в Солсбъри. 

Вчера от прокуратурата разкриха, че има сходство по четири от случаите на взривове в складове и заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси през последните десет години у нас. Държавното обвинение посочиха, че разследват връзка между експлозиите и отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев през 2015 г.

„При два от случаите, тези от 2015 г., връзката е много трудно да не бъде видима, защото ние забелязваме един „взрив“ от пристигания на шпиони от Русия – в периода от края на декември 2014 г. до края на май 2015 г. Те са общо осем души. Тези, които ние сме верифицирали, също бяха назовани като заподозрени от прокуратурата. Те идват на групи по двама-трима, в дните преди два от взривовете“, разказа Грозев. 

Той посочи, че разкритието на прокуратурата, че експлозиите са предшествани от пожари, е много важно и допълни, че този факт е убягнал на медията им.

„Има припокриване групи от хора, но един човек присъства и при взривовете, и при Скрипал, и при Гебрев – ген.-майор Денис Сергеев, фалшивото му име е Сергей Федотов, с което той е пътувал в Англия, Чехия и България“, добави той. 

Грозев заяви, че версиите на чешките разследващи органи, българската прокуратура и оръжейното предприятие „ЕМКО“ се различават заради политически и частни причини.

„Чехия посочи България и „ЕМКО“ като най-вероятната цел на ГРУ, защото Чехия не иска да затваря всички политически врати за диалог с Русия, като признае, че на чешка територия са убити двама  души в терористичен акт“, уточни журналистът.