По последни данни най-малко 78 души са загинали, а близо 4000 са ранените след мощния взрив в ливанската столица Бейрут.

Здравните власти обявиха, че ранените са толкова много, че болниците са препълнени и част от тези, които не се нуждаят от операция, ще бъдат настанявани в хотели. 

Снимка: Reuters
Търсят се още оцелели под отломките. На места в района на пристанището още има пожари, с които пожарникарите се борят. Според първоначален оглед са повредени половината сгради в града, както и хиляди автомобили.

Би Би Си пише, че мощният взрив е бил чут на 250 км от Бейрут. Според “Ал Арабия” ранени при инцидента са дъщерята и съпругата на премиера.

Няма информация за пострадали българи, разказа посланикът ни в Ливан Боян Белев. Пораженията включват счупени стъкла на българската мисия.

Снимка: Reuters
За “Тази сутрин” той обясни, че посолството ни е в контакт с ливанските власти и подчерта, че война няма. По думите му избухването на цистерните с нитрат не изглежда да е резултат от нарочни действия. Белев изтъкна, че българи са се обаждали на мисията по телефона, поддържа се контакт с общността.