Мощна експлозия разтърси ливанската столица Бейрут малко след 19:00 ч. По първоначални данни има много ранени и тежки поражения по инфраструктурата. Най-малко 10 души са загинали и стотици са ранени, съобщава "Ройтерс". Заради тежката ситуация в района на инцидента все още няма точни данни за пораженията. 

Две експлозии са отнели живота на най-малко 27 души и ранили над 2500 други, според предварителни оценки, обявени от здравния министър Хамад Хасан.

Взривът избухна на пристанището на града. Най-вероятно експлозията е предизвикана от пожар в резервоар с горива или с химически вещества. За момента няма яснота дали  става дума за промишлена авария или за умишлен саботаж.

Взривът избухна на пристанището на града. След първата експлозия последва пожар, който предизвиква нов, много мощен взрив. По първоначална информация, най-вероятно се е взривил склад на митницата с конфискуван преди година натриев нитрат.

От белия облак на любителските кадри с експлозията може да се съди, че ударната вълна е изключително мощна. Поражения са нанесени в огромен периметър в целия град. На място има десетки линейки и противопожарни екипи.

Инцидентът е само ден след кратък пограничен конфликт между Израел и шиитската групировка "Хизбула", при който загинаха четирима бойци на ливанската групировка.

Няма данни за пострадали български граждани при взрива в ливанската столица, съобщават от МВнР.

При експлозията е пострадал президентския дворец Баабда. Взривната вълна е повредила множество сгради, включително руското и българското посолство.

По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. По сградата има минимални щети като счупени прозорци.

Според телевизионния канал "Ал Арабия" сред пострадалите от взрива са съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб, както и няколко правителствени съветници. Отново по информация на телевизията сред загиналите е лидерът на ливанската партия "Катаеб" - Низар Наджарян. Политическата сила, за която гласуват много ливанци християни,  е част от парламентарното мнозинство, коалицията „14 март“, противници на алианса воден от „Хизбула“ и Свободното патриотично движение.

Болниците в града са препълнени с ранени. Президентът свика спешно заседание на съвета за национална сигурност. Много страни, включително и Израел, предложиха хуманитарна и медицинска помощ.