Антиправителствени демонстранти в Ливан дадоха воля на гнева си в няколко ливански града през последните два дни, като протестите им прераснаха в сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност, предадоха световните агенции. 26-годишен мъж е бил убит в град Триполи.

Протестиращите излязоха по улиците на столицата Бейрут, в Триполи и в други градове, за да изразят възмущението си от обезценяването на националната валута, от увеличаването на цените и от дълбоката икономическа криза като цяло, която продължава да се задълбочава в разгара на пандемията от COVID-19.

В Триполи протестите преминаха в сблъсъци на демонстрантите със силите на реда, които използваха сълзотворен газ и стреляха предупредително. Прострелян бе фатално 26-годишен мъж, а още двадесетина протестиращи бяха ранени, както и 40 военнослужещи. Демонстрантите подпалиха и три банки в града. Девет протестиращи бяха задържани заради замеряне на силите на реда с камъни. Протестите продължиха и в ранните часове на деня.

Снимка: Ройтерс

В столицата Бейрут протестиращите подпалиха банкомати.

От няколко дни в Ливан напрежението отново нарасна и антиправителствените демонстранти подновиха мобилизацията си в разгара на Рамазана. Подновяването на протестите става в момент, в който ливанските власти започнаха да намаляват ограниченията, въведени заради епидемията от коронавируса, отнела живота на 24 души в страната.

Гневът на ливанците се засили и срещу банките в страната, след като те наложиха капиталов контрол върху сметките на хората. През уикенда на черния пазар курсът на ливанската лира спрямо долара беше от 4000 лири за долар, въпреки че официалният курс си остава 1507 лири за долар.

В неделя Ливанската централна банка инструктира обмените бюра да не продават долара за повече от 3200 лири. В понеделник повечето бюра не продаваха долари с аргумента, че клиентите, предлагащи долари, отказвали да ги продават на толкова ниска цена, като тази препоръчана от Ливанската централна банка.