Не само Главното мюфтийство, а всички вероизповедания получават финансиране отвън. Това обяви в предаването „Тази сутрин” депутатът от ДПС Хасан Адемов по повод скандала около опрощаването на дългове за над 8 млн. лв. на мюфтийството, заради който стана ясно и какви са приходите на вероизповеданието.

Пред bTV главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик обяви, че от 5 години Главното мюфтийство получава по 2 млн. лв. годишно от турския Дианет (службата, която отговаря за вероизповеданията в Турция). Главното мюфтийство има 4700 имота и приход над 30 млн. лв. на година от наеми и ренти, каза вчера в студиото на "Тази сутрин" Николай Панков, началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев.

Парите от Дианета са за Висшия мюсюлмански институт, не за заплати на свещенослужителите, уточни Адемов. Относно имотите на мюфтийството той каза, че ДПС не ги управлява. Отказа да коментира и какви суми и откъде получават другите вероизповедания у нас.

На въпроса дали е застрашен етническият мир той отговори, че това е въпрос към специализираните служби.

Според Хасан Адемов в момента БСП се опитва да печели дивиденти като пришива ДПС към ГЕРБ.

Хасан Адемов коментира и последните разкрития за злоупотреби с пенсии чрез фалшифициране на документи, заради които имаше арести в НОИ – Силистра.

„Това е изключително неприятна ситуация, която нанася тежък удар върху Държавното обществено осигуряване и върху пенсионната система”, каза Адемов.

Вижте цялото интервю във видеото!