Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Министерския съвет с главния мюфтия Мустафа Хаджи и патриарх Неофит по повод скандала около промените в Закона за вероизповеданията, с които се опрощава дълг от 8 млн. лв. на Главното мюфтийство.

Мустафа Хаджи обяви, че дълговете на мюфтийство са от 2005 г. и голяма част от задълженията са лихви. Той допълни, че приходите на мюфтийството са недостатъчни, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическото управление и след това не са върнати.  

„Важно е да запазим мира, знаете какво стана в другите държави в региона” каза още главният мюфтия след срещата.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът обясни, че му е неприятно да се говори за политическа сделка в закона, с който държавата ще опрости дълговете на вероизповеданията и ще им плаща, за да не се финансират от чужбина.

„За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави. Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо”, обяви Борисов по време на срещата по информация от правителствената пресслужба.

Снимка: Министерски съвет

Българската православна църква пък е поставила въпроса за поддръжката на храма „Св. Александър Невски” и Зографския манастир.

Благодарих на българския премиер че има добронамерено отношение към вероизповеданията и нека бъдем с отворени отношения, каза след срещата патриарх Неофит.

„Новото е, че се поеме текущата издръжка, което е голяма помощ и е много важно за нас, защото всеки свещенослужител от малките населени места ще може да издържа семейството си”, коментира главният секретар на Св. Синод Герасим Мелнишки.