Шестима души са привлечени към наказателна отговорност след вчерашната акция в НОИ – Силистра, при която беше задържан и директорът Милен Пенчев, стана ясно на брифинг на прокуратурата и МВР. Разбитата схема е за издаване на фалшиви документи за трудов стаж за получаване на висока пенсия. Тя е действала по безпрепятствен начин от 2017 г. на територия на София и Силистра.

Обвиненията са за членуване в организирана престъпна група. 

Установено е, че по телефона Пенчев е диктувал на началника на отдел „Отпускане на пенсии” лични данни на лица, които са искали да получават пенсии, за които нямат право.

„Тя е записвала на бележка абревиатурата „СМЧ – Пенчев”, тоест „Силно мой човек - Пенчев”. С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не са се извършвали нужните проверки”, обясни Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура.

Лицата, които са се възползвали, от такива пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници. 

До момента разследващите са установили, че по схемата отпуснати пенсии на около 20 души, обясни наблюдаващият прокурор Димитров. Установено е, че те никога не са работили в предприятията, отбелязани в трудовите книжки. Обикновено се е удостоверявал стаж като миньори, тъй като пенсията е висока и това дава възможност и за по-ранно пенсиониране.

По думите му става въпрос за пенсии от над 600 лв., като някои суми дори са били „таванът” по закон. Тези хора въобще не са имали право на пенсия, някои от тях нямат почти никакъв трудов стаж, посочи още наблюдаващият прокурор.

Предстои да се прецени за кои от обвинените да бъде поискана постоянна мярка „Задържане под страна”, обясни наблюдаващият прокурор Николай Димитров.

Част от членовете на групата са били ангажирани с изготвянето на фалшиви удостоверения за трудов стаж. По случая са разпитани множество свидетели.

Общинските съветници от групата на Милен Пенчев в местния парламент в Силистра – „Социалисти и демократи”, обявиха, че са изненадани от разкритията по аферата и ареста.

Преди да бъде директор на НОИ, Пенчев е бил заместник-кмет по финансовите въпроси. В момента е и общински съветник.

Колегите му от Общинския съвет в Силистра не вярват той да е участвал в източването на пенсионния фонд.

„Ние сме доста добре познати в града. Имаме доста контакти. Все отнякъде нещо щеше да излезе, ако наистина има такава схема за източване на НОИ, и то от г-н Пенчев. Не мисля, че той е виновен”, каза Боян Димов.

Местните хора разказват, че животът на Милен Пенчев и съпругата му не се отличава с особен лукс.