Спонтанен граждански арест за пиян шофьор беше извършен през уикенда в Пловдив. Това стана, след като 60-годишен мъж предизвикал произшествие и направил опит да избяга.

Иван Деспов, който е извършил ареста, разказа за случилото се. По думите му той видял, че на пътя се е случило ПТП и тъй като никой от другите минувачи не спрял, Деспов отбил с идеята да помогне. В този момент обаче един от автомобилите отново потеглил и Деспов осъзнал, че извършителя се опитва да напусне произшествието.

„Не съм рейнджър, но в подобни ситуации съм се намесвал, когато съм уверен и мога да направя нещо и не съм застрашен“, каза Деспов.

В крайна сметка той успява да задържи извършителя с помощта на още един граждани, докато на място пристигнат органите на реда.

Според адвоката Емануил Бастрев в българското законодателство има формулировка, която позволява извършването на граждански арест.

„Това е въведено през 1997 г., но трябва да се внимава. Едната насока в такива ситуации е вредите, които биха били причинени, да са съразмерни на това, което е направило лицето“, каза Бастрев.

По думите на юриста подобни ситуации винаги са много сложни от правна гледна точка. В същото време не е задължително веднага да се уведомят органите на реда.

„Най-често подобни арести се правят при джебчийски кражби или тези, които се извършват в търговските обекти“, каза Бастрев.