Трети пореден ден България отбелязва ръст на заразените с коронавирус, днес достигнахме притеснителния рекорд от над 500 положителни теста за денонощие.

Броят на заразените ученици и учители от началото на учебната година все още не е притеснителен, обявиха вчера на брифинга на Националния оперативен щаб.

Общият брой на  заразените деца и ученици е 101, а на карантинираните – 3268, учителите в детски градини и училища с коронавирус са 133, а под карантина – 119.

От началото на учебната година от Министерството на образованието и науката (МОН) уверяват, че не се обмисля преминаване към изцяло дистанционно обучение. Постоянно обаче отделни класове са поставяни под карантина и учат онлайн. По време на традиционните грипни епидемии в началото на годината най-вероятно за няколко седмици отделни области ще преминат изцяло към дистанционно обучение.

Въпросът е доколко са подготвени учителите, децата и родителите за него.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ оповести данни от анкета сред учителите, които показват, че 45,9% от учителите имат служебен лаптоп, а 54,1% нямат.

„Половината от колегията има нужда от служебни лаптопи. Това не е новина за синдиката. Повечето имат домашни лаптопи – казваме го, за да може в един следващ момента“, уточни в рубриката „Чети етикета“ председателят на синдиката Юлиян Петров.

На въпроса „Учениците, с които работите, имат ли дигитално устройство?“ 39,2% отговарят с „да“, 46,9% - „част от тях“, 6,4% - „не“, 7,5% –  „не знам“.

А на въпроса „Предоставят ли ви се служебни средства за покриване на разходите за интернет“ повечето учители – 94,5%, отговарят с „не“.

МОН има готовност да осигури 80 хил. лаптопа до края на учебната година, обяви Пенка Иванова от министерството. „Не мога да кажа конкретен срок, защото има процедури по Закона за обществените поръчки.  Дотогава ще разчитаме на взаимопомощ“, уточни тя.

Иванова обяви също, че при преподаване онлайн от началото на тази учебна година учителите ще получават по 30 лв. за консумативи.

Родител от асоциация „Родители“ „Изживяхме една екстремна онлайн форма, не сме напълно готови към преминаването на дистанционна форма на обучение. Факт е, че голяма част от родителите не могат да осигурят на всяко от децата си лаптоп. Някои учеха през телефон“, коментира Цвета Брестничка от асоциация „Родители“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!