Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционна форма на обучение. Това обяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от „Фокус“ .

„Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, нещо, което във всички страни се случва, е превключване за отделни паралелки. Надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области. Към момента имаме 4 на 1000 карантинирани паралелки, т.е. 4 учат в електронна среда, 996 учат в училището. Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме с натрупване този процент да се покачи максимум до 1%. Да се надяваме, че няма да имаме значително завишаване на общия брой на заразените”, обясни просветният министър.

Училището в Габрово, в което 16 учители са с положителен тест за коронавирус, е първият случай, в който може да се говори за клъстер на COVID-19 в учебно заведение, обяви министърът.

Той посочи, че местната здравна инспекция и регионалната инспекция по образованието обследват ситуацията, но не за да бъдат налагани наказания, а за да се направят съответните изводи дали са спазени противоепидемичните мерки.

„Ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване на обучение в електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните. Когато говорим за прагови стойности – те ще бъдат прилагани на ниво община, на ниво област, но не и за цялата образователна система”, каза още Вълчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!