Още учители с коронавирус - този път в Габрово и Лом. Част от учениците в две училища минават под карантина. В Габрово, където броят на заразените с коронавирус педагози е 16, СУ "Райчо Каролев" е въведена реорганизация на учебния процес до 9 октомври.

Засега няма засегнати ученици, тествани са 57 учители. Над 70% от учениците преминават на дистанционно обучение.

Заразените са изолирани в домашни условия. Училището е средищно и най-голямо по брой ученици.

Снимка: bTV

Само от първи до трети клас ще са присъствено в училище, а от IV до XII ще са онлайн от днес до 9 октомври. Tе влизат през различни входове и учат на различни етажи.

Извършена е цялостна дезинфекция на учебното заведение още в петък, а до масовото тестване на педагози се стига, след като двама от тях звънят на директора Богдан Андреев.

Притеснение сред някои от родителите има, но масово предпочитат присъствената форма в училище.

Снимка: bTV

Засега няма да има и училищни автобуси, защото се чакат пробите на непедагогическия персонал. Лавката и училищният стол няма да работят.

Снимка: bTV

"Докато не излязат пробите на непадагогическия персонал, няма да има училищни автобуси. Те ще продължат в момента онлайн обучението си до момента, докато имаме яснота как ще се продължи тяхното извозване", каза  Богдан Андреев, директор на СУ "Райчо Каролев" - Габрово.

"По всяка вероятност инфекцията е влязла още преди 15 септември, бавно, но сигурно, най-вероятно от безсимптомен вирусоносител", заяви д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ - Габрово.

През последните три дни е отчетено повишаване на заболеваемостта в региона.

"Капацитетът на отделението в сегашния си вид не е изчерпан. Имаме възможност да приемем толкова пациенти, колкото имат нужда от болнично лечение, достатъчно персонал към момента", заяви д-р Минко Михов, директор на МБАЛ" Д-р Тота Венкова", Габрово.

От петък до днес заразените в областта са над 40. В болница са настанени 11 души, на възраст около 80 години.