Санкциите по закона „Магнитски“ и политическите вълнения в страната – как всичко това ще се отрази на предстоящия вот на 11 юли?

По темата в „Тази сутрин“ говориха събеседниците доц. Георги Лозанов и Ивайло Нойзи Цветков.

И според двамата последните събития няма да повлияят на предизборния пасианс.

Санкциите по закона „Магнитски“, например, макар и сурови, не дават заявка за влияние върху нагласите на българския избирател.

„Иначе щеше да бъде посочен политическият лидер, за който се говори в тях“, поясни защо Гого Лозанов.

„Санкциите са едно послание, което е свързано с нещо, което пишеше в политическите материали от много години – за това, че репресивната функция на държавата, част от нея, е пренасочена вместо да защитава гражданите, да защитава олигархическите интереси“, коментира още той.

Назованите конкретни имена на санкционираните пък служат като мостри на твърденията, които се правят с налагането на този закон.

Така например Делян Пеевски е мостра за овладяването на силовите структури, Илко Желязков – мостра за представител на това овладяване.

„Божков – присъствието му там (в списъка на санкционираните – бел. ред.), трябва да каже, че това, че ти си се възползвал в един дълъг период от корупционните схеми и след това по една или друга причина си отпаднал от тях… Това, че си решил да бъдеш критик на същите корупционни схеми, не е индулгенция“, продължи с анализа си Лозанов.

И според Нойзи политическите скандали от последните седмици не са решаващ фактор при определянето на вота през юли. По думите му сътресенията в политиката се отдалечават от същинските проблеми, пред които е изправена държавата.

„Вместо да се изпълняват свръхзадачите, вместо да се търси национално съгласие, ние сме свидетели на поредната милиционерска опера-буфа. За СРС-та, кой подслушвал, кой какво – някакви хора си играят на нещо, докато действителността ги подминава“, коментира той.

Според журналиста поведението на политическите фигури в момента е тип „не бях аз“, що се отнася до натрупаните в годините проблеми.