Правосъдният министър определи санкциите от САЩ като „сигнал за бездействие и съпричастност на други органи у нас“. Темата коментираха и представители на политическите сили.

В студиото на „Тази събота“ по bTV заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че проверката на свързаните фирми със санкционираните по закона „Магнитски“ може да послужи за разчистване на бизнес интереси.

„В момента правителството подготвя механизъм, по който да удря неудобни за тях фирми или да замени определен бизнес със своя - т.е. заменят една корупционна схема с друга“, заяви Митов.

Той беше категоричен, че не лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е споменатият в доклада със санкциите по закона „Магнитски“.

Правосъдният министър Янаки Стоилов пък обяви, че трябва да се говори не в единствено число за определен политик, който е бил подкупван според американския доклад, а в множествено.

„Определени лица и фирми са били покровителствани. Това няма как да е ставало без участието на лица, които заемат високи позиции в държавата“, посочи Стоилов.

Компетентните органи да се задействат, поиска бившият председател на парламента - Ива Митева от „Има такъв народ“.

„Ние непрекъснато променяме законодателството, но имаме липса на прилагане. Надяваме се компетентните органи да се сезират“, посочи тя.  

БСП смята, че нещата, които са се случвали не могат да станат без политически чадър и прокуратурата трябва да даде отговор за това.

Санкциите срещу български граждани по закона „Магнитски“ нанасят огромни репутационни щети на страната, обяви Стефан Тафров от „Демократична България“.

А в позиция до „24 часа“ снощи посланик Херо Мустафа заявява, че американски компании постоянно се оплаквали от корупция у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!