"Корупцията пречи на потенциала на страната. Американските компании постоянно ми се оплакват от корупция". Това пише посланикът на Съединените щати Херо Мустрафа за вестник "24 часа" в първия си коментар след налагането на санкциите по Глобалния закон "Магнитски" срещу Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и техни фирми.

"Тези санкции, са осъществени в един ден и представляват увеличение с 25 на сто от общия брой на лицата и компаниите, санкционирани по тази програма", посочва Херо Мустафа.

"Мерките срещу тези лица имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията. Те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно", пише американският посланик.

Мустафа обръща внимание и на предишната власт.

"Българското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение. Вместо това тези, които ръководят страната, трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава, за да покажат, че имат сериозно желание да се справят с безнаказаността и рушветчийството. Те трябва да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми", е мнението на посланика на САЩ. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!