Американските санкции по Закона „Магнитски“ са сигнал за бездействие, неефективност и съпричастност на други органи в България. Това заяви в „Тази събота“ правосъдният служебен министър Янаки Стоилов и допълни, че проблемът за олигархизацията на политиката е световен.

„Определени лица и фирми са били покровителствани, по този начин те са били облагодетелствани, а това, както обикновено води до ощетяване на други участници в стопанската дейност. Това няма как да е ставало без участието на лица, които заемат високи позиции в държавата“, обясни правосъдният министър.

Стоилов коментира, че не само трябва да бъде сменен моделът на управление, но трябва да се промени и системата. На въпрос дали е важно да се разбере името на политическия лидер, подкупван от Васил Божков, според американския доклад, правосъдният министър посочи, че според него не трябва да се говори в единствено число, защото подкупваните по високите етажи на властта са повече.

„Как си представяте държавата да губи стотици милиони? Чрез действия и бездействия, които са били толерирани от висши длъжностни лица. Финалът на правосъдието е в съда, а не в сградата на Министерството на правосъдието“, добави той.

Той каза, че се е запознал с главния прокурор Иван Гешев на заседание на Висшия съдебен съвет, призна, че са влизали в спорове по редица въпроси. Според него това обаче е част от работата.

„Спорихме по отношение на темповете за анализ на резултатите от 10-годишната дейност на специализираното правосъдие в България“, каза Стоилов.

Правосъдният министър заяви, че се усеща напрежение между МВР и прокуратурата. Според него е рисковано силови структури в държавата да влизат в пряк сблъсък.