Не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-о Народно събрание. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг.

По делото са разпитани 11 свидетели, изискана е информация от ГДБОП, Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, както и ДАНС.

Образувано е наказателно производство под надзора на Софийска градска прокуратура, което е възложено за разследване на Националната следствена служба.

„С оглед разпространената в медиите информация по делото е сезирано Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, от което е поискана информация има ли нарушение на Закона за СРС и били ли са обект на незаконно подслушване споменатите в медийните изяви лица", обясни Сийка Милева.

Съгласно закона разгласяването на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, е тежко, умишлено престъпление, напомни тя.

Прилагането на СРС-та задължително се разрешава от съдия. Заявителите са изчерпателно изброени в закона и макар сред тях да е главният прокурор, той може да иска от съда разрешение за използване и прилагане на СРС-та само за предотвратяване на ограничен кръг престъпления, каквото е например тероризмът, уточни още Милева.

Ръководството на прокуратурата отново призова за взаимодействие между институциите с цел противодействие на престъпността.

"Разпространяването на неистини и фалшиви новини, още повече в такова време, е нарушение на закона. Уронва престижа на институциите и руши българската държавност. Подобно поведение има за пряк резултат застрашаване на върховенството на закона и подкопаване устоите на правовата държава. В интерес е само на извършителите на престъпления. За пореден път заявяваме, че ще продължим да се противопоставяме остро на опитите прокуратурата на България да бъде използвана с политически цели и да бъде въвлечена в предизборната надпревара", категорична бе Сийка Милева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!