„След септември мигрантският натиск по нашата граница беше овладян и спадна под обичайното за тези месеци, които бяха най-тежките години назад“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ на bTV директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов.

Граничните полицаи днес имат професионален празник.

„Гранична полиция“ имаше една тежка и динамична година, но в края на годината мога да кажа, че е удовлетворяваща и успешна. До лятото беше една от най-тежките откъм мигрантски натиск – с 50% увеличение на мигрантите, които искат да преминат. Всеки ден имахме по 1500 предотвратени опита. Лека-полека направихме фини настройки в нашата организация и изключително добре заработихме с турските власти, защото там е един от ключовете за решаване на този проблем“, обясни директорът на  „Гранична полиция“.

Той напомни, че наскоро са били разбити и задържани организирани престъпни групи за трафик на мигранти.

Антон Златанов коментира и условията, които ни поставя Австрия, за да ни пусне в Шенген: „Лично аз не съм виждал формулирани, написани от Австрия условия, за да влезе България в Шенген. Чувам някои от тях, някои не мога да си ги обясня, чисто логически, предполагам, че са политически“. 

Гледайте целия разговор във видеото!