Изборите в Сливенско се проведоха след поредица от акции срещу купения вот.  Вече са обработени 100% от изборните протоколи в областта. 69,49% или  33 255 души са дали гласа си за Румен Радев, а 14 124 или 29,52%  - за Герджиков.

Въпреки полицейските акции преди вота само два сигнала за нарушения са подадени в изборния ден. За сметка на това пък вероятно най-куриозното изборно нарушение в страната беше регистрирано именно в Сливенска област, в новозагорското село Коньово, където мъж гласува два пъти, като вторият се е идентифицирал с личната карта на жена си.

В единствената изборна секция на Коньово наричат случилото се неволна грешка. Мъжът и жена му били с къси коси и в комисията не разбрали, че гласува мъж. Така само за половин час той отишъл до машината два пъти-веднъж от свое име и после с личната карта на жена си.

"С къса коса, тя съпругата му е също с къса коса, просто недоразумение, не е обърнато внимание на момента и се стигна до този инцидент. Виждате - с маски, и вие с маската изглеждате по различен начин. Човек е възможно да се заблуди", коментира Герган Дангов, председател на СИК.

От полицията са разпитали цялата комисия, а нарушителят първо е задържан, после освободен.

От СИК са категорични, че става въпрос за неволна грешка: „И как ще стане умишлено, при положение, че полицаят е зад гърба ти, как ще стане умишлено?“.

Всъщност точно дежурният полицай разкрива схемата и забелязва, че избирателят се връща втори път с чужди документи. Според РИК вероятно става дума за проигран сценарий.

"Това ни наведе на мисълта, че тук има някакъв скрити цели. Какви са те, органите ще преценят, дали някой го е провокирал как да постъпи. Дали има някаква организирана дейност тук, защото може да се окаже, че и други хора са гласували по този начин", казва Минко Стефанов, говорител на РИК-Сливен.

Въпреки нарушението секцията остана отворена, а комисията продължи работа до финала на изборния ден.

По случая е образувано досъдебно производство. По време на разпита мъжът е дал много объркани показани защо е гласувал с личната карта на жена си. Разследването тепърва ще доказва, че става дума за единичен случай.