Опашката от тирове, чакащи на границата ни с Турция, за да влязат в югоизточната ни съседка, вече е 6, 5 километра, съобщи директорът на "Гранична полиция"  гл. комисар Светлан Кичиков в „Тази сутрин“.

През последните дни се образуваха колони от камиони на границата ни с Турция. Опашката достигна до рекордните 40 километра. Причината за забавянето на трафика бяха драстичните мерки предприети от турска страна срещу COVID-19, като от 1200 тежкотоварни автомобила, влизащи преди на ден в югоизточната ни съседка, броят им е спаднал до 300-400, разказа гл. комисар Кичиков.

След проведените разговори с турска страна е направена реорганизация на пропускането на камиони и тя е дала резултат, заяви директорът на „Гранична полиция“, който добави, че режимът и мерките в нашата съседка са стриктни както в нашата страна.

Вече работи и буферният паркинг на бившото летище в Узунджово, където в момента се намират 67 тира, които очакват да преминат в Турция. По-този начин се избягва сформирането на опашки на границата и се предотвратяват пътни инциденти, каза Кичиков.

Снимка: btvnovinite.bg

Осигурени са всички условия за пребиваването на шофьорите на паркинга. Има химически тоалетни и са организирани доставки на храна. Камионите са позиционирани така, че да могат да тръгнат бързо към границата. Повечето се придвижват в конвоите, организирани на границите.

На паркинга е организирана охрана, като са отделени достатъчно служители на МВР, за да не може да проникват външни лица и да не се допуска шофьорите да влизат в контакти с местни хора.

Общинският съветник от Хасково Георги Пеев, обаче, реагира остро на трансформирането на бившето летище до  хасковското село Узунджово в паркинг, който да поеме тировете от опашката по границата с Турция. Според него решението не е обсъждано с Общинския съвет, защото по закон, не е необходимо, но според съветника, кметът на Хасково е трябвало да се допита до местния парламент.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изключително неудачно е да се струпват 300 тира на едно място, смята Пеев, според когото събирането на много шофьори в Узунджово е против мерките срещу коронавируса и може да спомогне за неговото разпространение. Той препоръчва тировете да се разпръснат на множество паркинги на територията на страната, а не да чакат на паркинга в Узунджово.

Снимка: btvnovinite.bg

Гл. комисар Светлан Кичиков отговори на опасенията на Пеев и отбеляза, че на паркинга се взимат всички санитарни мерки срещу COVID-19 и камионите са разположени на отстояние един от друг и то така, че да могат да потеглят бързо към границата.

Миграционната обстановка на границата ни в момента е спокойна и няма бежански натиск, но ние не сме понижили своето внимание и сме готови да реагираме, ако се появи опасност, заяви директорът на „Гранична полиция“.

  • Ген. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март
  • Мутафчийски: До края на 2021 г. ще разполагаме с 12 млн. ваксини
  • Фандъкова: 240 души от домове за възрастни са заявили желание да се ваксинират
  • Марешки: Ресторантите са по-безопасни от фитнесите и трябва да отворят
  • Ресторантьорите излизат на протест заради мерките срещу COVID-19
  • 827 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Част от заведенията са съгласни на отваряне от 1 март
  • Лекари и здравни специалисти зад Ангелов: Грозно и недопустимо е да го нападат
  • Алибегов: На този етап се отказваме от протестното отваряне на заведенията
  • Три положителни проби от 768 изследвани в училищата в Хасковска област