На този етап няма формулировка България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна. Това заяви в "Тази сутрин" председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

„Затова мандатът е даден под формата на военно-техническа помощ, така че в зависимост от нашите възможности, очаквания и развития на конфликта да може правителството в най-широк мандат да взима правилните решения“, добави той.

„Вече сме провели много коалиционни съвети, обсъждаме тази тема през последната седмица. Мисля, че имаме позиция и стратегия в зала (б.р. на НС) днес, когато точката бъде разглеждана, да може да бъде подкрепена от широко мнозинство по начин, който не застрашава сигурността и стабилността на коалицията и правителството“, заяви Гюров.

Той каза още, че не може да гарантира, че всички партии в коалицията ще гласуват по един начин.

„Със сигурност това е нашата цел, както и да подкрепим ясната позиция относно Украйна и всички партии в коалицията да могат да се припознаят в това решение“, добави той.

Според Гюров нито БСП, нито друга партия ще напусне коалицията.

"Какво се случва, ако Украйна загуби тази битка, тогава кой е следващият? Дали България не е част от доминото, което ще се случи в Източна Европа?", попита председателят на ПГ на "Продължаваме промяната".

По отношение на цената на газа Гюров обясни, че в момента се работи усилено върху това тя да не бъде значително по-висока от тази, която съществуваше преди нарушаването на договора от „Газпром“.

"Естествено, тя не може да остане същата. Целта на правителството е да смекчи ценовия шок върху домакинствата и бизнеса. Ще има и целенасочени помощи в тази посока“, заяви Андрей Гюров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!