Два часа коалиционните партньори обсъждаха въпроса за военната помощ за Украйна на извънредна среща преди гласуването в парламента тази сряда.

Остана неизвестно какво решение са взели управляващите, тъй като никой от тях не направи изявление пред медиите.

Преди коалиционния съвет пред журналисти говори депутатът от ИТН Станислав Балабанов, който каза, че ще се търси „максимално обхватно решение по казуса“.

„Лошо е в момента да ползваме тази криза с Украйна за политически цели. Всеки има глава на раменете си и всеки трябва да гласува по съвест. Партиите са от едната страна на барикадата. От другата са човешки животи“, каза Балабанов.

„Не мисля, че това ще развали коалицията. То не е част от коалиционното споразумение. Има други много по-сериозни неща като Северна Македония. Ето това е част от коалиционното ни споразумение“, прогнозира депутатът от ИТН.

Темата за военна помощ за Украйна беше обсъждана и от БСП на среща преди коалиционния съвет.

БСП поддържа тезата на Корнелия Нинова за излизане от властта, ако коалицията одобри военна помощ. По думите на Румен Гечев това показва, че „на първо място са интересите на България, а след това партийните“.

Въпросът за военната помощ за Киев ще доминира и утрешният ден, когато ще бъде разгледан в пленарната зала на парламента.