„Нямаме проблем с професионализма на господин Каримански. Работим чудесно във финансовата комисия в парламента. Притеснява ни, че той идва от българския банков сектор, на това не се гледа с добро око за един управител на БНБ“, заяви оттеглилият се от борбата за поста гуверньор на държавния трезор Андрей Гюров в „Тази сутрин“.

Гюров отбеляза, че по време на дискусията в концепцията на Каримански са липсвали действия и стъпки към приемането на България в еврозоната и други "неща, които ние поставихме в центъра на отговорностите за следващия мандат за гуверньор, а именно борбата с корупцията, изчистването на проблемите с прането на пари, това не бяха неща, които бяха залегнали в концепцията или ако бяха споменати, те не бяха в основните приоритети". 

 "Ще търсим обединяваща кандидатура, разчитаме на ИТН"

„Нашето желание от самото начало беше да има единна кандидатура на коалицията, но за съжаление не бяхме подкрепени в зала и се стигна до този резултат да имаме две номинации. Ние винаги сме поставяли отговорностите над постовете и затова на този етап решихме, че изтеглянето на кандидатурата ми е правилният ход, за да дадем шанс, а да се стартира една нова процедура да се намери личност в консултации както в коалицията, така и в останалите парламентарно представени сили, да се намери една обединяваща кандидатура, която да получи ясен мандат за бъдещето на централната банка“, каза Гюров.

„Оставаме това в ръцете на нашия коалиционен партньор от „Има такъв народ“.  Видяхме, че господин Каримански не успя да спечели подкрепата на останалите коалиционни партньори. Всички партии от коалицията без ИТН няма да подкрепят Каримански, оставяме на нашите партньори да решат дали този важен пост трябва да се реши от гласовете на опозицията“, каза Гюров.

По думите му се разчита на "държавническото чувство на партньорите от ИТН и не ги подлагат на тест", а стабилността на коалицията е изключително важна и затова той се е оттеглил от надпреварата за поста. 

"Нямам какво да крия в биографията си"

Гюров отказа да коментира изказвания по адрес на Каримански и неговата кариера в банковия сектор, като коментира, че "цялата информация е публично налична онлайн и ще бъде проверена, така че не иска да я коментира".

От своя страна Каримански отбеляза, че той няма какво да крие в своята биография. Що се отнася до твърденията, че зад австрийската банка, за която е работил, стоят руски капитали, той заяви, че по времето, когато е бил там, тя е била собственост на австрийските синдикати.

„Моята биография е ясна за всички. Тя е налична в интернет пространството, беше представена и пред Комисията по бюджет и финанси. Няма нищо, което мога да крия от моята професионална биография и там се вижда много ясно къде, колко време и за кого съм работил. Няма нещо, което да поражда съмнение. И аз дори се радвам, че единственият въпрос, който успя опозицията с много усилия да намери относно моята биография, е дали дисертацията ми е надлежно регистрирана“, каза Гюров.

"Няма политически рекет с парите за АПИ"

Няма политически рекет от страна на "Продължаваме промяната" и връзка между избора на управител на БНБ и проблемът с разплащанията за пътните строители от МРРБ, категоричен е Гюров.

"Вие преценете кой използва рекет в момента", каза оттеглилият се от надпреварата кандидат на "Продължаваме промяната".

„Това, което се случва е, че имаме един огромен наследен проблем в управлението и поддръжката на пътищата от управлението в последните години. Това, което видяхме и знаете цифрите и числата, които излязоха наяве, че само за последните години има в „Автомагистрали има сключени договори без обществени поръчки, без прозрачност и конкуренция за близо 2 милиарда лева, от които 950 милиона са изплатени предварително“, коментира Гюров.

„Ние това, което ще направим, е ще внесем една редакционна поправка в решението, което беше представено от Министерския съвет, така че всички плащания от регионалното министерство да стават след надлежна проверка от антикорупционната комисия в парламента, за да сме сигурни, че парите ще бъдат платени за реално извършени дейности“, каза Гюров.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!