Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров ще изтегли номинацията си за управител на БНБ. Това обяви самият той с пост във "Фейсбук". 

В понеделник той ще извърши необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура.

"При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име", написа той. 

Заради издигането на две кандидатури - на Гюров от ПП, и на Любомир Каримански от ИТН, в управляващата коалиция се породи напрежение. Темата се очаква да бъде обсъдена и на коалиционен съвет по-късно в неделя. По-рано Слави Трифонов заяви, че няма да оттегля кандидатурата на Каримански. 

Според Гюров "след фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор."

"Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия", казва в позицията си Гюров.