„Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС“.

Това обяви премиерът Кирил Петков, преди да влезе на заседание на коалиционния съвет.

Преди това изявление в профила си във „Фейсбук“ Андрей Гюров обяви, че се оттегля от надпреварата за поста управител на БНБ.

„Както знаете, всички плащания се следят от БНБ, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. КТБ вероятно нямаше да се случи, ако тогавашния гуверньор  си беше свършил по-добре работата“, уточни министър-председателят.

Така остава само кандидата на „Има такъв народ“ Любомир Каримански. Той обаче няма да получи подкрепата на ПП, предупреди Петков.

„Няма да подкрепим господин Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които неведнъж споделихме“, уточни премиерът.

Според него сегашният гуверньор на БНБ Димитър Радев може да остане на поста до обединението на коалицията около общ кандидат.

Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството, подчерта министър-председателят.

Премиерът анонсира, че ще бъдат подготвени законодателни промени, свързани със закриването на специализираните съд и прокуратура.

„Ще направим предложения и за засилен контрол на Народното събрание при разплащането с фирмите, които в разрез със закона, са извършили строителни дейности по времето на управлението на ГЕРБ. Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия“, заяви още Петков.

Гледайте цялото изявление във видеото!