Рокадите в кабинета „Борисов“ 3 няма да доведат до решение на политическата криза. Това заяви в „Тази сутрин“ Георги Свиленски от БСП. По думите му протестиращите и опозицията настояват за две оставки и те не са сред тези, които правителството направи. 

„Именно – оставката на Борисов и главния прокурор. Докато не бъдат получени, всичко продължава. Чудно е упорството на Борисов“, каза още Свиленски. 

Народният представител коментира и ситуацията от петък вечерта, когато по време на антиправителствения протест демонстранти блокираха сградата на БНТ, където участие имаха лидерът на левицата Корнелия Нинова и председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Даиткова. Според него, протестиращите не са знаели кои точно политици са били вътре и затова са освиркали председателя на БСП. 

„Те ясно за заявили срещу кого протестират, разбира се, няма как да подкрепя подобни действия към две жени. В събота видях как хората посрещат Корнелия Нинова на улицата – коренна разлика“, допълни социалистът. 

Свиленски заяви, че най-големият страх на управляващото мнозинство е служебен кабинет, защото, според народния представите, те ще организират честни избори. 

„Честни избори ще има, когато няма недействителни бюлетини, когато има изчистени списъци, има машинно гласуване. Няма значение кой печели. Гласът, който се пуска в урните трябва да бъде отчетен реално, за да има легитимност“, добави той. 

Депутатът беше категоричен, че ако премиерът Борисов е направил някакви нарушения, той трябва да бъде разследван – независимо дали е на власт. Свиленски отхвърли твърденията, че президентът Румен Радев иска еднолична власт и затова подкрепя протестите. 

„По-добре е да се отива на избори. И никой не говори за избори декември, ако Борисов подаде оставка тази седмица – избори могат да бъдат направени края на септември или началото на октомври. Така ще има правителство, нов бюджети, стабилност“, посочи Свиленки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!