Военна техника се включи в гасенето на големия горски пожар в Средна гора над старозагорското село Дълбоки. 

Огънят обхвана стотици декара широколистна и борова гора, в труднодостъпен терен, където гасенето става само ръчно.

Снимка: btvnovinite.bg

Пламъците са на 300-400 метра от североизточния край на селото. 75 огнеборци, горски, доброволци, а от сутринта и военни се борят с пламъците.

През нощта ситуацията беше критична, защото вятъра насочи пламъците към селото и беше изградена организация за превантивна зашита, но за щастие, не се наложи тази защита да бъде използвана.

Снимка: btvnovinite.bg

Пожарът започва около 16:30 ч. в събота. Пламъците тръгват от местността Сечен камък. Само преди ден, пак от това място започва друг пожар, но той е овладян бързо.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вечерта имаше дежурни, до сутринта до 10 часа нямаше нищо и се успокоихме. Обаче одеве между четири и половина и пет, изведнъж фурна пак и то горна на голям фронт“, разказва кметът на село Дълбоки Бальо Димов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Гори широколистна и борова гора. Теренът е недостъпен, гаси се ръчно. Вятърът е на страната на огъня -за кратко време стихията се разпростира на фронт от 200 декара във всички посоки.

И докато в центъра на селото масите на местното барче  бяха пълни, нагоре към пожара тръгнаха и доброволци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Рисковано е, обаче ако стигне пожарът до селото е по-рисковано, според мен“, казва доброволецът Тодор Тодоров.

В неделя сутринта на помощ на огнеборците се включиха и военни от Втора Тунджанска бригада. Огънят бе спрян от три страни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-сложното е теренът - виждате, че е труднодостъпен. Никъде няма възможност на целия периметър да се работи с вода, което ни е на нас основният тактически способ и се налага всичко да се действа на ръка“, обяснява комисар Стоян Колев, шеф на РСПБЗН - Стара Загора.

През 2007 г. Русия изпрати самолет, за да потуши  пожара в гората над село  Местността бе залесена. 13 години по-късно гората отново стана на пепел.

Дали пожарът е умишлен или не, ще кажат разследващите органи. А съмнения за умишлен палеж има, защото и първия и втория път пламъците тръгват от едно и също място – местността Сечен камък. Оттам тръгва и големият пожар през 2007 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!