Корнелия Нинова заяви своята воля за спечелване на нов кредит на доверие от цялата партия, коментира в предаването „Тази сутрин” Георги Свиленски.

По думите му когато се приемат новите правила, тя ще освободи поста и ще влезе в кампания с всички, които искат да се кандидатират за председател на БСП. Според Свиленски дали БСП ще има нов председател, ще решат членовете на партията.

Нова процедура по избор на председател и възможност за смяна на всички общински и областни ръководства в страната – това са част от мерките, с които БСП реагира на загубата на евроизборите. Относно предстоящия избор, който за първи път ще бъде пряк, от всички членове на партията, Свиленски коментира, че всеки ще може да избере най-правилния кандидат. 

"Днес ще предложим във всяка областна и общинска организация да бъде направен анализ, и така ще преценят хората на място дали искат промяна на ръководството на местната организация, или искат да продължат със сегашната. Нека всеки един, който иска да се кандидатира и да каже какво иска да промени да се кандидатира, нашите членове ще решат дали да го подкрепят", добави Георги Свиленски.

Според него ниската избирателна активност е причина купеният вот да победи. Той обърна внимание, че на тези избори е имало хора, които са били принудени и заплашвани да отидат да гласуват, а също е имало и купен вот, който, по думите му, не е бил незначителен. "Имаше секции с 85% активност, от тях - 95 за една партия. Това ще излезе при секторния анализ", коментира той.

"Борисов водеше предизборна кампания, ние не бяхме равнопоставени с него. Той употреби държавата и институциите, това ли е работата на министър-председателя да вози министри на задната седалка", коментира кампанията за евровота председателя на предизборния щаб на БСП. "Не беше грешка, че напуснахме парламента”, отбеляза той.