Нова процедура по избор на председател и възможност за смяна на всички общински и областни ръководства в страната – това са част от мерките, с които БСП реагира на загубата на вчерашния евровот. Председателят Корнелия Нинова подчерта, че също ще участва в надпреварата.

Социалистите се връщат в парламента, като ще иска промени в законите, регулиращи работата на КПКОНПИ и главния прокурор.

 

На първата си пресконференция, след като партията ѝ остана неочаквано далеч зад ГЕРБ, Нинова преповтори казаното от Георги Свиленски в изборната нощ – резултатите тепърва ще се анализират в партията, най-лошата новина от вота е ниската избирателна активност.

„Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за всички политически партии и за държавата. Ниската активност прави значим контролирания, корпоративния, купения вот”, заяви днес Нинова. Тя подчерта, че получените 450 005 гласа категорично оборват твърдението, че ядрото на БСП не е излязло да гласува.

Нинова даже намери и добри новини: „Факт е, че само ние като партия увеличаваме в абсолютен брой гласовете си спрямо предишните евроизбори (…) Само ние увеличаваме броя на депутатите си (…) В Европа при много по-висока избирателна активност, от 28 държави от 28 социалистически и социалдемократически партии, БСП е пета”.

Дали обаче оставането извън парламента е довело до краха на изборите? Нинова е скептична – преди 2 седмици повечето прогнози са били за преднина пред ГЕРБ или за много близък резултат между двете партии, а тогава левицата все така е била извън НС. „За тези 2 седмици се е случило нещо друго”, отбеляза тя.

Какви точно промени чакат БСП в следващите седмици, утре ще се реши от Националния съвет на партията. Нинова настоява първо общинските структури да анализират представянето си на вота и да проведат наново избор на ръководства, след това същото да се случи на областно равнище и накрая да се проведе нова битка за лидерския пост по новите правила – с участието на всички партийни членове.

Тя подчерта, че ще участва в надпреварата и за целта ще се оттегли, за да имат всички равен шанс по време на кампанията. Нинова не отговори директно на въпроса какво мисли за очакваното добро представяне на Сергей Станишев, който въобще не беше в първия вариант на листата, предложен от „червеното” ръководство. По същия начин тя обясни с „демократичния” характер на партията идеята да се подменят ръководствата на структурите в навечерието на изключително тежкия местен вот.