„Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида (на „АстраЗенека“). Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати (от проверката). Няма основания за тревога на този етап“.

Това заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов в „Тази сутрин“ по повод информацията, че България е сред страните получила ваксините от партида на „АстраЗенека“, подложена на допълнителна проверка след смъртен случай в Австрия.

Засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните- болка на мястото на убождане и краткотрайна температура.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари призова да се спазва ваксинационния план.

Снимка: btvnovinite.bg

„На маймуни ни направиха с тези ваксини за трети път“, заяви Миндов по повод опашките в СРЗИ от лични лекари, които искат да се снабдят с препарат за имунизацията на своите пациенти и добави, че е недопустимо да се чака на студа като за покупка на банани.

По думите на Миндов общопрактикуващите лекари не получават ваксини, въпреки че хладилниците в инспекцията били пълни. Лично той има списък със 100 пациенти, очакващи имунизация и не е получил никакви дози. На друг негов колега със списък от 400 души също не са били предоставени, но на друг с 40 записани пациенти са дали.

Снимка: btvnovinite.bg

Пациентите в неговия списък са от рисковите групи от 4 фаза - хора с придружаващи заболявания и по-възрастни, точно тези, които пълнят болниците и трябва да бъдат ваксинирани приоритетно. "Моят списък е съставен през януари, не може по-млади и напористи, които са се записали в електронния портал, да бъдат ваксинирани преди това", заяви Миндов и съобщи, че четирима от неговите пациенти вече са станали жертва на болестта.

Много негови колеги са отчаяни от ситуацията и искат да се откажат от участие във ваксинационната кампания, заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Д-р Миндов настоя за прозрачност при разпределението на ваксините. Според него 75% от препаратите трябва да отиват в личните лекари и да се спазва "ваксинационния план, който е създаден именно за това".

По неговите думи хора от Испания и Италия също се записват за имунизация в България, защото в техните страни няма ваксини.

Вижте целия разговор във видеото.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19