„Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида (на „АстраЗенека“). Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати (от проверката). Няма основания за тревога на този етап“.

Това заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов в „Тази сутрин“ по повод информацията, че България е сред страните получила ваксините от партида на „АстраЗенека“, подложена на допълнителна проверка след смъртен случай в Австрия.

Засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните- болка на мястото на убождане и краткотрайна температура.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари призова да се спазва ваксинационния план.

Снимка: btvnovinite.bg

„На маймуни ни направиха с тези ваксини за трети път“, заяви Миндов по повод опашките в СРЗИ от лични лекари, които искат да се снабдят с препарат за имунизацията на своите пациенти и добави, че е недопустимо да се чака на студа като за покупка на банани.

По думите на Миндов общопрактикуващите лекари не получават ваксини, въпреки че хладилниците в инспекцията били пълни. Лично той има списък със 100 пациенти, очакващи имунизация и не е получил никакви дози. На друг негов колега със списък от 400 души също не са били предоставени, но на друг с 40 записани пациенти са дали.

Снимка: btvnovinite.bg

Пациентите в неговия списък са от рисковите групи от 4 фаза - хора с придружаващи заболявания и по-възрастни, точно тези, които пълнят болниците и трябва да бъдат ваксинирани приоритетно. "Моят списък е съставен през януари, не може по-млади и напористи, които са се записали в електронния портал, да бъдат ваксинирани преди това", заяви Миндов и съобщи, че четирима от неговите пациенти вече са станали жертва на болестта.

Много негови колеги са отчаяни от ситуацията и искат да се откажат от участие във ваксинационната кампания, заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Д-р Миндов настоя за прозрачност при разпределението на ваксините. Според него 75% от препаратите трябва да отиват в личните лекари и да се спазва "ваксинационния план, който е създаден именно за това".

По неговите думи хора от Испания и Италия също се записват за имунизация в България, защото в техните страни няма ваксини.

Вижте целия разговор във видеото.

  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас
  • Вече сме на 20-о място по заболеваемост и на 2-ро по смъртност в ЕС
  • Д-р Иван Попиванов: Вървим към създаване на колективен имунитет към COVID-19
  • 1635 нови случая и 164 починали с COVID-19 у нас
  • „За да не се оправдават, че няма пари“: Правителството удължи мерките за подкрепа до края на юни
  • Над 30 000 души са се ваксинирали по време на празниците (ОБЗОР)
  • Има вероятност „зелените коридори“ да продължат и след 9 май
  • Катя Сунгарска: Намаляват повикванията в Спешната помощ, третата вълна затихва
  • У нас пристигнаха още 273 780 дози от ваксината на „Пфайзер“