"Това нещо е гавра със закона" - така в предаването „Тази сутрин“ председателят на УС на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян определи скандалния строеж на Алепу, представян като брегоукрепително съоръжение.

„От снимките се вижда, че това е една нормална сграда – подземна или полуподземна, но по документи това е едно подпорно съоръжение“, коментира снимката на постройката геодезистът.

Той уточни, че друго подобно укрепване досега не е виждал нито у нас, нито по света – "някакво българско ноу-хау".

„Това, което се вижда, не е разрешеното от РИОСВ-Бургас… Строителите, след като получават разрешение от РИОСВ-Бургас, искат издаване на разрешение за строеж. Главният архитект на общината им издава разрешение, след това внасят нотариално заверена декларация, че няма да строят това, за което имат разрешение от РИОСВ-Бургас, а ще строят нещо друго. Решението на РИОСВ-Бургас е заменено с една нотариално заверена декларация“, обясни Каратерзиян.

Той отбеляза също, че е изключително трудно е да се получи разрешение за строителство в свлачищен район.

„Ако прокуратурата си свърши работата, това нещо ще бъде премахнато и собствениците трябва да бъдат задължени да възстановят стария терен“, каза в заключение експертът.

Вижте повече във видеото!