„Границата е фронтова линия. В нея трябва да се финансира сериозно, за да може тя да си върши работата като защита на нашата граница и защита на Европейския съюз“.

Това коментира в „Тази сутрин“ ген. Румен Миланов, бивш началник на НСБОП и НСО и експерт по сигурност.

По негови думи инвестиции в оградата, съвременна техника, обучение на граничарите, оборудване, увеличаване на щата и използване на допълнителни сили са част от мерките, които трябва да бъдат предприети.

Според Миланов бежанците имат право от закрила, но когато попадат в тази категория.

„Категориите лица, които минават границата, са бежанци, които бягат, емигранти – търсят политическо, и мигранти, които търсят нещо икономическо. В Наказателния кодекс това са престъпления – какво да ги правим?“.

„Защо да не ги върнат? Като какви ги третираме? Къде са им документите? Защо ги хвърлят? От една страна се грижим за тези хора, а същевременно не си даваме сметка, че тези хора по същество съвсем организирано минават през тази граница, която е от векове – между Близкия Изток и Европа“, посочи бившият началник на НСБОП и НСО и уточни, че мигрантите, и каналджиите не са случайни хора.

„Това е една система от организираната престъпност, която, ако по-рано беше с трафик на хора или контрабанда, сега е с мигранти“, добави той.

„Оръжието на граничния полицай е да защити себе си или да респектира този отсреща“, посочи Миланов, допълвайки, че ако е необходимо, гранични полицаи ще бъдат обучени за употребата на дългоцевно оръжие.