Български полицейски власти държат мигранти в барака с решетки без право на процедура по международна закрила. Това показва ново видео от международното журналистическо разследване на девет европейски медии.

Журналистическият екип, работил и по случая с простреляния сириец, открива бежанци, които са били незаконно задържани в бараката.

Накман от Афганистан я описва като клетка.

"Toва е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна“, коментира той.

И друг мъж  разказва, че бараката се ползва от граничните власти за временно задържане на мигрантите, преди да бъдат върнати обратно в Турция. И без да могат да подадат молба за закрила. 

"Питахме за храна и вода, не ни дадоха. Той каза: Ще Ви донеса от тоалетната. Вие не заслужавате да сте в тази страна“, разказва Кенан.


Екип на bTV откри мястото от разследването. То се намира в двора на ГВУ-Средец. Днес бараката е празна. През миналия месец обаче е била пълна с хора.

Части от дървени палети, вързани с колани и ламарина – това представлява покрива на сградата, в която са държани мигрантите.

„Да видя хора вътре, човешки същества, ме накара да се почувствам много зле. Според нас идеята е на това място да бъдат задържани хора, които след това да бъдат върнати в Турция, без да бъдат регистрирани в България. При официално задържане и арест – трябва да се снемат отпечатъци и е възможно кандидатстване за убежище. Това, което виждаме, е неофициален процес“, разказа журналистката Мария Черешева.

В двора на Граничния полицейски участък има още няколко такива постройки. Вътре в двора е пълно с конфискувани автомобили със свалени номера, видя екипът ни на място. 

"Аз мисля, че е така, че са превозвани мигранти. Откраднаха ми колата и сега дойдох да си я прибера", коментира Елизабета от Сърбия.

Журналистите са търсили МВР за коментар, но без резултат. От пресцентъра на МВР отричат това. С този аргумент отказаха да отговорят и на въпросите на bTV по разследването.

По-късно от Брюксел вътрешният министър Иван Демерджиев коментира: „Дали има такива клетки – отговорът ни е НЕ“. А защо се появява сега този репортаж при положение, че се работи от октомври месец – питайте медиите. Поднасят го услужливо в дните преди съвета за Шенген.“

Има съмнения също, че случилото се е със знанието на силите на Фронтекс у нас. Публикувани са снимки на автомобили на европейската агенция за гранична и брегова охрана, в непосредствена близост до бараката. От Фронтекс проверяват случая.