Български полицейски власти държат мигранти в барака с решетки без право на процедура по международна закрила. Това показва ново видео от международното журналистическо разследване на девет европейски медии. Екип на bTV отиде до въпросната барака.

Тази постройка се намира точно срещу входа на ГВУ в Средец. Един от вариантите е, че така мигрантите по-бързо са привиквани за разпит и регистрация.

По наша информация обаче се оказа, че вътре са държани мигранти, които са заловени в района на Средец и селата около него. Екипът ни преди около месец показа, че оттук минава новият път на мигрантите заради засиления полицейски контрол в района на Бургас. Те са толкова много, че полицаите не могат да смогнат да ги прибират и регистрират. Оказа се, че те са задържани без право да получат защита, докато чакат да дойде камион да ги закара обратно до границата с Турция.

Реално по данни на нашите информатори те остават в бараката от 20 минути до час или два. После биват карани обратно до границата. Иначе вътре в самото ГВУ си има арест, в който биват задържани и разпитвани.

Постройката е в окаяно състояние. Оградата е в ръжда. Покривът е в ламарина и дъски. А вътре в момента няма задържани мигранти.

Бараката е до дневен център за деца със специфични заболявания.