"Не сме коментирали меморандума в Министерски съвет (МС) – Николай Денков и Мария Габриел работят добре заедно. Между тях има колегиални отношения", заяви в „Тази сутрин“ министърът на образованието Галин Цоков.

„Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел влязоха заедно в залата за заседание на Министерски съвет в четвъртък. Приехме важни точки, сред които и за образованието“, уточни той.

„Те заявиха, че действаме както и досега, както и че през следващите седмици трябва да се съсредоточим върху изпълнението на нашите цели в рамките на отделните министерство. Всички колеги бяха спокойни и докладваха това, което трябваше да мине през МС. Не сме обсъждали самия меморандум и изказването на Мария Габриел от предишния ден“, каза още образователният министър.

Според него отношенията между Денкови и Габриел са колегиални, а работата продължава както досега – професионално и според целите, които са поставени.

„Има много добър организационен климат в МС, за вземане на правилни решения“, категоричен е Галин Цоков. 

Той заяви още, че не са обсъждали с Николай Денков промяната в позицията му. Първоначално той трябваше да е вицепремиер и министър на образованието при ротацията, а сега поиска да е външен министър. 

„Ако е настъпила промяна в позицията на акад. Денков, ние не сме го обсъждали в МС. С него сме обсъждали приемствеността в министерството. Бил е две години министър на образованието и тази тема му е близко до сърцето“, каза още Цоков.

„Не знам дали се карат, или не. Може да е свързано с определени цели на правителството – включително приемането ни в Шенген. Няма да остана без работа, аз съм университетски професор. Докато съм министър ще върша заложеното в правителствената програма. Това са всъщност и моите идеи за образованието, които съм припознал", коментира още той. 

Министърът на образованието съобщи още, че приготвят по-синтезирани отчети за свършеното до момента, както и ще формулира целите за следващите месеци. Той очаква, че оценяването на министрите ще продължи до началото на март.

150 млн. лв. за тази календарна година ще струва премахването на таксите за студентите, съобщи още той. Това според него изглежда като моментна политика, свързана с определена ситуация, но това решение реално е свързано с политики за развитието на България.

„Тази отмяна на таксите за студентите е свързана с тази политика – да облекчи достъпа на кандидат-студентите до университетско образование", поясни той.

Министърът на образованието смята също така, че тази политика ще задължи младите хора в България. Анализ на данните и рейтинговата система показвали, че все по-голяма част от студентите, завършили в България, остават да работят в страната.

„Те са се увеличили с 10%. Завършилите висше образование са със заплати от 2200 лв. при 918 лв. преди няколко години", коментира още Цоков.

„Дали ще бъде изтеглен законопроектът, срещу който се обявиха висшите училища, дали той ще бъде променен или не – всичко това зависи не само от министерството, а от правителството и от Народното събрание", каза още министърът.