„Нормално е, когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси, да започне с челен сблъсък на идеи и с много емоции и усещане за безизходица“, смята премиерът Николай Денков.

Той коментира патовата ситуация в сглобката преди началото на заседанието на МС.

Денков допълни още, че е нормално също след този първи сблъсък, страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели.

„Именно това очакват хората от нас днес. През разумни аргументи и спокоен тон да се намерят работещи решения, за да продължим напред с реформите, които българските граждани очакват от нас“, каза Денков.

„Почти 9 месеца това правителство работи и има резултати в сложна политическа конструкция, само защото всички на тази маса показахме, че можем да водим диалог помежду си, със заинтересованите страни и с нашите партньори. Показахме, че можем да намираме решения за хората“, каза още премиерът.

Днес за първи път Денков и Мария Габриел седнаха на една маса по време на заседанието на Министерския съвет. Двамата са провели лична среща днес, потвърдиха за bTV от Министерския съвет. Какво са си казали и обсъдили ли са ротацията - не стана ясно.

Срещата идва на фона на сериозното напрежение по меморандума, предложен от ПП-ДБ и отказа на Габриел да го подпише.

Междувременно обаче стана ясно, че правителството е одобрило 2,6 милиарда лв. за електроенергийна сигурност, 93 милиона лв. за безплатни учебници, 400 милиона лв. за проекти за общините и още 150 000 лв. за честванията на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО.